SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jan gruba

  • Słodziki: tuczą, sprzyjają tyciu czy odchudzają?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] stawki mieści się aspartam. Właściwie, to powinniśmy zacząć rozmowę inaczej. Nie należy zapominać, że to nie jest używanie, tylko nadużywanie substancji słodzących. Wypijanie od 1,5 l do 1,75 l słodzonego napoju dziennie jest moim zdaniem grubą przesadą. Bardziej ciekawiłyby mnie wyniki eksperymentu, gdyby dozowano napój od 0,25 l dziennie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 524 Data: 2022-10-23 09:41:07
  • Ludzie nie lubią ciężko trenować. Przekroczenie progu mleczanowego wiąże się z rosnącym dyskomfortem (zakwaszeniem mięśni, zmęczeniem układu nerwowego i bólem). Pośrednio można używać pomiaru tętna również do monitorowania intensywności treningu siłowego. Jeśli nie wchodzisz chwilowo na pułap 160-180 uderzeń serca na minutę, to znaczy, że: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3219 Data: 2020-10-24 12:55:17
  • Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14152 Data: 2020-07-17 08:52:43
  • Czy sterydy powodują niewierność?

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Sterydy anaboliczno-androgenne (SAA) są w powszechnym użyciu od kilkudziesięciu lat. Początkowo myślano, iż znajdą zastosowanie w medycynie, jednak ich rola jest marginalna. Trwale i skutecznie znalazły sobie miejsce w świecie wspomagania farmakologicznego. Nie jestem zwolennikiem sięgania po doping, szczególnie jeśli chodzi o osoby młode, mające [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1788 Data: 2023-10-24 10:47:13
  • [...] przyjmowanym pokarmem, odnosi się do przyspieszenia metabolizmu spowodowanego żywnością. Jest to koszt jej „rozłożenia”, syntezy enzymów, perystaltyki, pobieranie/ przyswajanie składników odżywczych, metabolizmu wtórnego (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. Teoretycznie termogeneza po spożyciu pokarmów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6088 Data: 2019-08-10 12:47:45